Novo iskustvo osoba sa invaliditetom na karting stazi

Organizacija amputiraca UDAS u saradnji sa Auto moto karting klubom ‘’Borac’’ Banja Luka organizovala je danas rekreativnu karting vožnju za naše članove, osobe sa invaliditetom.

Današnja vožnja bila je prilika za promociju sporta lica sa invaliditetom, prevazilaženje barijera i predrasuda o istima, te njihovom aktivnom učestvovanju u svim sportovima, posebno adrenalinskim. Uloga sporta za lica sa invaliditetom kao vid rehabilitaciju veoma je važan iz razloga što isti pozitivno utiče na kvalitet života, zdravlja, mentalnu stabilnosti, motivaciju i sapomouzdanje.

‘’Prvi put sam na kartingu i ovo je zaista divno iskustvo. Preporučio bih svakome ovaj sport. Nadam se da ću i u buduće dolaziti na karting trke. Danas je sa mnom bila i moja kćerka koja je iskazala interesovanje za karting vožnju’’ izjavio je Nedžad Hotilovac, član UDAS-a.

Rekreacija, sport i fizička aktivnost predstavljaju faktore koji pozitivno utiču na kvalitet života, zdravlje, psihičku stabilnost kako kod osoba tipične populacije, tako i kod osoba sa invaliditetom. Korisnost učestvovanja u sportu i rekreativnim aktivnostima za osobe sa invaliditetom utiču na povećane integracije unutar zajednice, poboljšanja kvaliteta života, većeg osećaja zadovoljstva i razvoja i boljih društvenih vještina.

Bojan Zorić, predsjednik Auto moto karting kluba ‘’Borac’’ Banja Luka izjavio je: “Zadovoljstvo nam je što smo danas imali mogućnost da ugostimo članove Organizacije UDAS. Svi smo zajedno uživali na stazi, bilo je nevjerovatno iskustvo za sve nas. Danas smo dogovorili nastavak naše zajedničke saradnje, da se bar jednom mjesečno okupljamo i vozimo karting stazama. Svi članovi UDAS-a koji su danas bili na karting vožnji dobili su i članske karte našeg kluba.’’

Svi učesnici današnje karting vožnje nisu krili zadovoljstvo i uzbudljivo druženja na stazi. Željko Volaš, predsjednik Organizacije amputiraca UDAS kazao je da su članovi imali mogućnost da se oprobaju u jednom novom sportu za osoba sa invaliditetom.

‘’Osjetili smo adrenalin, želju za takmičenjem. Današnja vožnja pokazala je da osoba sa invaliditetom mogu da se bave i ovim sportom. Želim da se zahvalim Auto moto karting klubu ‘’Borac’’ Banja Luka na gostoprimstvu i poziivu da se naši članovi uključe u ovaj sport.’’

Učesnici današnjeg događaja izrazli su interesovanje za nastavkom saradnje i organizovanjem novih karting vožnji koje bi mogle, u nekom narednom period, biti i takmičarskog karaktera.

Izvor: Udas