MotoGP 2021 – šta nas čeka?

Nakon završenih testiranja u Kataru na stazi Losail, a svega par dana pred početak sezone (26. – 28. 03. Katar), predstavićemo startne postave i neka predviđanja, koliko je to moguće.

Repsol Honda (Mark Markez i Pol Espargaro)

Iako se još nije u potpunosti oporavio, neke prognoze govore da bi Markez trebalo da propusti samo prvu trku sezone, za to vijeme mjenjaće ga Štefan Bradl. Drugi vozač tima Pol Espargaro na testiranjima je pokazao da je kao i prošle sezone u dobroj formi a uz to i Honda mu dobro leži, te se očekuje da bude konkurentan u predstojećoj sezoni.

Lenovo Ducati (Džek Miler i Frančesko Banjaja)

Ekipa ove godine nastupa u potpuno novom sastavu, nakon što su iz ekipe otišli Dovi i Petrući, Pramakovi vozači dovedeni su u fabričku ekipu, te s njima i nova energija u timu, a na testiranjima Miler je pokazao da i te kako zna da potjera Dukati do limita, te se od njega očekuje i potencijalna borba za titlulu.

Monster Energy Yamaha (Maverik Vinjales i Fabio Kvartararo)

Djelimično osvježena ekipa, umjesto Rosija stigao je Kvartararo iz satelitske Petronas ekipe. Prošle sezone važio je za favorita, veći dio šampionata bio vodeći, međutim uslijedila je serija loših rezultata i kraj svi dobro znamo, tek osmi u poretku vozača. I ove sezone se od njega očekuje borba za titlulu, a sve pod uslovom da Yamaha pruži bolji motocikl od prošlogodišnjeg, sto testiranja za sad i pokazuju. Maverik Vinjales se dokazao kao veoma brz vozač, ali nedovoljno konstantan, sa čestim padovima u formi, tako da se kod njega nikad ne zna šta može da donese ekipi.

Suzuki Ecstar Team (Žoan Mir i Aleks Rins)

Ekipa koja brani šampionsku titlulu ostala je u istom sastavu kao prošle sezone, s tom razlikom da je Davide Brivio otišao u Formulu 1. I ovu sezonu počeli su neupadljivo i konstantno kao i prošle godine, a ta im je konstantnost na kraju i donijela titlulu šampiona. I ove sezone od njih se očekuju borbe za postolje.

Red Bull Ktm Factory Racing (Migel Oliveira i Bred Binder)

Ktm je ekipa koja je prošle sezone imala možda i najbolji napredak na gridu, ove godine su u izmjenjenom vozačkom sastavu nakon što je P. Espargaro prešao na Hondu. Bred Binder je prošle godine donijeo Ktm-u prvu pobjedu u kraljevskoj klasi a Oliveira je zabilježio dvije pobjede za ekipu Ktm Tech3.

Aprilia Racing Team Gresini (Aleš Espargaro i Lorenco Savadori)

Sudeći prema testiranjima, Aprilia je tim koji je najviše napredovao u pauzi, što su pokazala veoma dobra vremena koje je postavio A. Espargaro. Bilo je govora da će drugi vozač tima biti Bredli Smit, ali su se šefovi na kraju ipak odlučili za Savadorija.

Petronas Yamaha SRT (Valentino Rosi i Franko Morbideli)

Ekipa kojoj je prošle godine titula „za dlaku“ izmakla, i ove godine mogla bi da pomrsi račune mnogima, pod uslovom da je Morbideli zadržao formu koju je imao poršle sezone. Valentino Rosi prešao je iz fabričkog tima na kraju sezone. Od njega se ne očekuje borba za titlulu, ali sigurno da sa svojim ogromnim iskustvom ima šta da ponudi ekipi, a i nama kraj malih ekrana, jer ga većina nas i dalje sa užitkom gleda na stazama širom svijeta.

LCR Honda (Aleks Markez i Takaki Nakagami)

Jedina ekipa na gridu koja ima vizuelno dva različita motocikla, jer su različiti sponzori, Aleks Markez vozi za Castrol dio ekipe a Nakagami za Idemitsu odjeljenje. Oba vozača prošle sezone pokazala su da imaju potencijala, tako da i ove godine nisu mala očekivanja.

Pramac Racing (Žoan Zarko i Horhe Martin)

Ekipa je ove godine u potpuno novom sastavu, nakon što su prošlogodišnji vozači otišli u fabrički tim. Zarko je jedini koji ima poseban stil vožnje na Dukatiju, i brže prolaske kroz krivine (što je vječiti nedostatak Dukatija) te njegove povratne informacije mnogo znače ekipi. Na testovima je postigao najveću ikad izmjerenu brzinu na MotoGP takmičenjima od 357,6 km/h. Martin se već dokazao u Moto2 i Moto3 šampionatima, te se i od njega očekuje da bude dosta brz, bar u većem dijelu sezone.

Red Bull Ktm Tech3 (Danilo Pertuči i Iker Lekuona)

Danilo Petrući je vozač koji bi svojim iskustvom iz Dukatija mogao dosta da doprinese razvoju Ktm motocikla, a i izjavio je da motocikl ima potencijala. Tech3 je ekipa koja je prosle godine imala dvije pobjede u šampionatu. Lekuona je propustio dobar dio prošle sezone, pa se još uvijek navikava na motocikl.

Sky VR46 Avintia (Enea Bastianini i Luka Marini)

Za novu MotoGP ekipu koja je na mala vrata ušla u šampionat, iskoristivši priliku koja se ukazala zbog loše finansijske situacije u Avintia timu, voziće Moto2 šampion Enea Bastianini i Luka Marini, koji se još uvijek privikavaju na MotoGP mašine.