Karting kao sportska disciplina

Karting je vrsta autosporta u kom učesnici upravljaju malim vozilima po stazi specijalno namjenjenoj za iste. Maksimalna brzina kart vozila je oko 140 kmh/ ali se zavisno od konfiguracije staze i bezbjednosnih potreba vrše dodatna podešavanja radi boljeg upravljanja, odziva na gas ili ograničenja brzine. Postoje i superkart vozila za seniore, koja razvijaju maksimalnu brzinu do čak 260 km/h.

Zahvaljujući činjenici da su ta vozila jednostavne konstrukcije i prilično pristupačnih cijena, te se u dosta slučajeva mogu i iznajmiti za razliku od skupih bolida i automobila, karting je najpristupačnija vrsta auto trka, a posebno je pogodan i za manje uzraste. Zbog svega navedenog, karting postaje sve popularniji kako za rekreativce tako i za takmičare.

Sve trke održavaju se pod okriljem FIA-e, a učešće je dozvoljeno već sa navršenih 8 godina života.

Sigurnosna oprema

Iz bezbjednosnih razloga po sebe i druge, svi takmičari su obavezni da za vrijeme trke nose zaštitnu opremu i to sledeće:

  • Integralna kaciga sa sertifikatom Snell SA2005
  • Zaštitini kombinezoni otporni na abraziju
  • Vozačke čizme (moraju pokriati članke)

Osim toga postoje i štitnici za rebra i vrat koji iako su preporučljivi ne spadaju u obaveznu opremu. Sva navedena oprema ne mora biti od materijala otpornog na vatru, iako je to preporuka.

Karting

Karting ne spada ni među automobile, niti među bolide. On je klasa sam za sebe. Konstrukcijski jednostavno izrađen, mali je, ni previše jeftin, ni previše skup, većini dostupan, gotovo apsolutno bezbjedan i vožnja u njemu izuzetno je zanimljiva.

Vožnja kartinga je slična vožnji automobila, ali ima i dosta razlika. U kartingu se sjedi veoma nisko, sam doživljaj brzine je izuzetan, tako da onaj ko se kreće npr. 50 km/h ima utisak da vozi duplo brže. Karting vas jednostavno vuče da date malo gasa, a vožnja istog iskustvo je koje vrijedi probati.