Istorija kartinga

Karting je minijaturno vozilo koje može da ima više namjena. Ono je izrađeno jednostavno, ali i veoma precizno. Prvenstveno stvoren za zabavu, ali može poslužiti i kao odlično edukativno sredstvo za razvoj saobraćajno-tehničke kulture. Posmatramo li ga sa strane edukacije, neupitno je da se pomoću njega kod učenika mogu razviti razne sklonosti kao npr. prema vožnji, motoristici, popravkama i održavanju, upotrebi alata, konstruisanju, tehnologijama izrade, sportskim takmičenjima itd

Vožnja kartinga se smatra prvim korakom u karijeri svakog ozbiljnog trkača. NJime se vozači pripremaju na velike brzine, vožnju „točak uz točak“, razvoju bržih refleksa, preciznost i bezbjednost u upravljanju vozilom itd. Uostalom, mnogi bivši i sadašnji šampioni Formule 1 odrasli su uz karting trke, a najistaknutiji među njima su Schumacher, Senna, Prost, Alonso, Hamilton, Raikkonen i Vettel.

Prvi karting

Prvi karting napravljren je u Kaliforniji 1956 godine, a osmislio ga je veteran Hot Road-a Art Ingels. Igrom slučaja, Ingels je došao u posjed malog dvotaktnog motora sa kosilice za travu, koji je montirao na malu cevastu šasiju koja je bila dovoljno čvrsta da nosi 100 kg težine. Na sve to montirao je 4 polupneumatske gume, i za prenos koristio nalac sa bicikla. U početku Art nije bio svjestan u kom će se pravcu njegova kreacija razvijati, ali on, njegova porodica i prijatelji uživali su u vožnjama malog automobila. Oduševljeni posmatrači počeli su da se interesuju gdje mogu da kupe takvo vozilo. Kalifornijski trgovac automobilima, vidjevši Artovu kreaciju, shvatio je potencijal malog trkača i krenuo u potragu za mogućim partnerima za serijsku proizvodnju. Pva osnovana firma specijalovana za proizvodnju kartinga bila je Go Kart Manufacturing Company. Ubrzo zatim, sa rastom popularnosti, pojavili su se i drugi, koji su sve više radili na usavršavanju kartina.